top of page

Zelená polievka




Konečne nastala špargľová sezóna. Zelená mi je sympatickejšia než biela, takže si ju najbližšie dni naservírujem ráno, naobed, večer a medzi tým. Úžasnú, ale už objedenú klasiku s holandskou omáčkou a prosciuttom musím vystriedať niečím novým. A keďže som si nadšene všade nasadila žihľavu a púpavu, musím ich nejako spracovať. Tak som si s nimi vymyslela túto polievku, pretože čisto špargľová mi úplne farebne nevyhovovala - teraz už je dokonalá…

4 porcie


450 g zelenej špargle

1 l zeleninového vývaru

1 stonka stonkového zeleru

1 menší petržlen

1 šalotka

5 cm póru (zelená časť)

Hrsť mladých lístkov žihľavy (extrémne veselá surovina)

Hrsť mladých lístkov púpavy (vyberajte veľmi mladé, aby neboli horké)

25 g masla

Crème fraîche

Olivový olej

Morská soľ

Čierne korenie drvené

Postup


  1. V hrnci rozpustíme maslo s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja

  2. Šalotku, pór, petržlen a stonkový zeler pokrájame na menšie kúsky a v hrnci pár minút opekáme

  3. Pridáme pokrájanú špargľu (tvrdé konce odkrojíme a vyhodíme, pár hlavičiek si zase odložíme na ozdobu). Hneď zalejeme vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne

  4. Mäkkú zeleninu rozmixujeme (hustotu polievky regulujeme vývarom - vždy si na to pred mixovaním 100-150 ml odložím bokom)

  5. Púpavové a žihľavové lístky umyjeme a rozmixujeme s trochou vody (pena, ktorá vznikne pri mixovaní, sa hodí na servírovanie)

  6. Rozmixované listy pridáme do polievky a už nevaríme

  7. Dochutíme soľou a podávame s crème fraîche. Na tanieri ozdobíme čiernym korením, mladými žihľavovými a púpavovými lístkami, bylinkovou penou

Comments


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page