Zelená polievka
- zuznala
- Apr 13, 2023
- Čítanie: 1

Konečne nastala špargľová sezóna. Zelená mi je sympatickejšia než biela, takže si ju najbližšie dni naservírujem ráno, naobed, večer a medzi tým. Úžasnú, ale už objedenú klasiku s holandskou omáčkou a prosciuttom musím vystriedať niečím novým. A keďže som si nadšene všade nasadila žihľavu a púpavu, musím ich nejako spracovať. Tak som si s nimi vymyslela túto polievku, pretože čisto špargľová mi úplne farebne nevyhovovala - teraz už je dokonalá…
4 porcie
450 g zelenej špargle
1 l zeleninového vývaru
1 stonka stonkového zeleru
1 menší petržlen
1 šalotka
5 cm póru (zelená časť)
Hrsť mladých lístkov žihľavy (extrémne veselá surovina)
Hrsť mladých lístkov púpavy (vyberajte veľmi mladé, aby neboli horké)
25 g masla
Crème fraîche
Olivový olej
Morská soľ
Čierne korenie drvené
Postup
V hrnci rozpustíme maslo s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja
Šalotku, pór, petržlen a stonkový zeler pokrájame na menšie kúsky a v hrnci pár minút opekáme
Pridáme pokrájanú špargľu (tvrdé konce odkrojíme a vyhodíme, pár hlavičiek si zase odložíme na ozdobu). Hneď zalejeme vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne
Mäkkú zeleninu rozmixujeme (hustotu polievky regulujeme vývarom - vždy si na to pred mixovaním 100-150 ml odložím bokom)
Púpavové a žihľavové lístky umyjeme a rozmixujeme s trochou vody (pena, ktorá vznikne pri mixovaní, sa hodí na servírovanie)
Rozmixované listy pridáme do polievky a už nevaríme
Dochutíme soľou a podávame s crème fraîche. Na tanieri ozdobíme čiernym korením, mladými žihľavovými a púpavovými lístkami, bylinkovou penou
Comments