top of page

Chlieb, mikroburinky

Updated: Feb 11, 2023



Mikrobylinky (mikroburinky) sú pre mňa niečo aboslútne dokonalé a ničím nenahraditeľné. Veselé, malé, farebné, chlpaté, hladké, strapaté, chrumkavé, sladké, pálivé, roztomilé, fúzaté minilístky, ktoré sa objavujú hneď po tom, ako semená rastlín vyklíčia. Obsahujú veľa antioxidantov, enzýmov, vitamínov, minerálov, navyše sú teda aj zdravé. A aj v tomto prípade, čím ich je viac, tým lepšie, vždy…

Napísať ale seriózny recept na chlieb je pre mňa nemožné. Vždy, naozaj vždy, ho robím od oka. Predsa sú len nálada, poveternostné podmienky a okolnosti každý deň iné a keďže sa im musím prispôsobiť, suroviny obmieňam za pochodu - a ako, to zatiaľ pre vaše dobro vedieť nemusíte.

Doma pečiem najčastejšie z kvásku. Začalo sa mi s ním dariť, až keď dostal meno - Gérard. Aktuálne mám Gérarda neviem už koľkého v poradí, pretože občas sa chudák zblázni a musím si vyrobiť nového.

Nakoniec je teda iba na vás, či si chlebík upečiete sami (uprednostňovaná voľba), alebo si ho jednoducho kúpite…



1 porcia


1 krajec pšeničného kváskového chleba

100 g čerstvého krémového syra

Mikrobylinky - akékoľvek sa vám podarí zohnať - hrášok, kapucínka, perila, fialová reďkovka, zelená reďkovka, brokolica, žerucha, kôpor, čierna horčica, kapusta, kaleráb, kel, wasabi, slnečnica, bazalka, amarant, repa, čakanka, fenikel…

1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja

Hrubá morská soľ


Postup


  1. Chlieb opečieme v rúre alebo na panvici z vrchnej strany do zlata a necháme bokom vychladnúť

  2. V mažiari rozdrvíme pár byliniek so štipkou morskej soli a s jednou polievkovou lyžicou oleja

  3. Vrch chleba potrieme polovicou bylinkového oleja a krémovým syrom

  4. Syr pokvapkáme zvyšným olejom a rozložíme naň bylinky



Posledné príspevky

Pozrieť si všetky

Comments


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page