Jedlé tofu
- zuznala
- Mar 30, 2023
- Čítanie: 1

Tofu - nočná mora pred obedom… Tofu väčšinou nezvládam ani zjesť, ani pripraviť tak, aby bolo pre mňa jedlé. Jedine ak ho poriadne zamaskujem, čo sa chuti a výzoru týka a musí byť údené (aby som oklamala aj nos).
Vymyslela som teda jedlo, ktoré mám na obed v poslednej dobe veľmi často a stále mi extrémne chutí (zaujímavé).
A najbližšie je ako pokusný králik na rade tempeh, ale to ešte nejaké dva tri roky potrvá…
2 porcie
Tofu
2 údené tofu (2x180g)
2 polievkové lyžice Teryiaki omáčky
2 polievkové lyžice čili mango omáčky
1 polievková lyžica sezamového oleja
1 čajová lyžička tmavej sójovej omáčky
1 strúčik cesnaku
Červené habanero podľa chuti (čerstvé alebo sušené)
Postup
V miske zmiešame Teryiaki omáčku so sezamovým olejom, sójovou omáčkou, mango omáčkou a nasekaným cesnakom a habanerom
Tofu pokrájame na malé kocky, zalejeme omáčkovou zmesou a necháme cez noc marinovať v uzavretej nádobe v chladničke
Namarinované tofu opečieme na panvici dohneda z každej strany
Príloha
200 g čerstvých shiitake
200 g edamame strukov
200 g čerstvého manga
150 g celozrnnej basmati ryže
2 Pak Choi
6 jarných cibuliek
Svetlá sójová omáčka
Sezamový olej
Čierny a biely sezam
Vločky zo zeleného sušeného jalapeña
Čerstvý koriander
Postup
Edamame varíme v osolenej vriacej vode 3-5 minúť. Prudko schladíme v ľadovej vode a olúpeme
Shiitake pokrájame na tenšie plátky a na panvici opečieme domäkka na sezamovom oleji. Mäkké podlejeme 1-2 čajovými lyžičkami svetlej sójovej omáčky
Pak Choi a jarné cibuľky prekrojíme pozdĺžne na polovicu a taktiež opečieme na sezamovom oleji
Mango pokrájame na malé kocky
Basmati ryžu uvaríme podľa návodu
Opečené tofu podávame s ryžou, shiitake hríbami, edamame, mangom, Pak Choi a jarnou cibuľkou, s mladým koriandrom, posypané sezamovými semienkami a sušeným jalapeñom
Comments