top of page

Jedlé tofu




Tofu - nočná mora pred obedom… Tofu väčšinou nezvládam ani zjesť, ani pripraviť tak, aby bolo pre mňa jedlé. Jedine ak ho poriadne zamaskujem, čo sa chuti a výzoru týka a musí byť údené (aby som oklamala aj nos).

Vymyslela som teda jedlo, ktoré mám na obed v poslednej dobe veľmi často a stále mi extrémne chutí (zaujímavé).

A najbližšie je ako pokusný králik na rade tempeh, ale to ešte nejaké dva tri roky potrvá…


2 porcie

Tofu


2 údené tofu (2x180g)

2 polievkové lyžice Teryiaki omáčky

2 polievkové lyžice čili mango omáčky

1 polievková lyžica sezamového oleja

1 čajová lyžička tmavej sójovej omáčky

1 strúčik cesnaku

Červené habanero podľa chuti (čerstvé alebo sušené)

Postup

  1. V miske zmiešame Teryiaki omáčku so sezamovým olejom, sójovou omáčkou, mango omáčkou a nasekaným cesnakom a habanerom

  2. Tofu pokrájame na malé kocky, zalejeme omáčkovou zmesou a necháme cez noc marinovať v uzavretej nádobe v chladničke

  3. Namarinované tofu opečieme na panvici dohneda z každej strany


Príloha


200 g čerstvých shiitake

200 g edamame strukov

200 g čerstvého manga

150 g celozrnnej basmati ryže

2 Pak Choi

6 jarných cibuliek

Svetlá sójová omáčka

Sezamový olej

Čierny a biely sezam

Vločky zo zeleného sušeného jalapeña

Čerstvý koriander


Postup


  1. Edamame varíme v osolenej vriacej vode 3-5 minúť. Prudko schladíme v ľadovej vode a olúpeme

  2. Shiitake pokrájame na tenšie plátky a na panvici opečieme domäkka na sezamovom oleji. Mäkké podlejeme 1-2 čajovými lyžičkami svetlej sójovej omáčky

  3. Pak Choi a jarné cibuľky prekrojíme pozdĺžne na polovicu a taktiež opečieme na sezamovom oleji

  4. Mango pokrájame na malé kocky

  5. Basmati ryžu uvaríme podľa návodu

  6. Opečené tofu podávame s ryžou, shiitake hríbami, edamame, mangom, Pak Choi a jarnou cibuľkou, s mladým koriandrom, posypané sezamovými semienkami a sušeným jalapeñom

Comments


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page