Tarte Tropézienne
- zuznala
- Apr 4, 2023
- Čítanie: 2

Sladký dezert zo slávneho francúzskeho mesta Saint-Tropez. V podstate je to len maslové brioškové cesto s vanilkovým krémom, ktorý vždy pri každom hryze vytečie von (odporúčam jesť iba rukami, žiadna vidlička, stojí za to mať ten krém až za ušami…).
V lete ho možete, neviem či vylepšiť, alebo iba prikrášliť, pridaním malín, jahôd, ostružín, čučoriedok, černíc…
Krém
420 ml plnotučného mlieka
180 ml šlahačkovej smotany
80 g práškového cukru
45 g hladkej múky
2 žĺtka
1 čajová lyžička pomarančovej vody
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup
Ako prvé si spravíme krém. V hrnci na miernom plameni privedieme mlieko k varu
Žĺtka v mise vymiešame s práškovým cukrom dobleda, pomaly pridáme múku a vriace mlieko
Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým krém úplne nezhustne
Hotový krém prelejeme na tanier, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý dáme do chladničky
Studenú smotanu vyšľaháme na šľahačku a dáme tiež do chladničky
Krém aj šľahačku vyberieme z chladničky a do studeného krému po tretinách opatrne primiešavame šľahačku, pomarančovú vodu a vanilku
Brioška
200 g hladkej pšeničnej múky
100 g masla
40 g práškového cukru
2 celé vajíčka
1 žĺtko
50 ml plnotučného mlieka
5 g sušených kvasníc
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Hrubý dekoračný cukor
Štipka soli
Postup
Sušené kvasnice nasypeme do pohára s vlažným mlliekom
Zmiešame preosiatu múku, práškový cukor, štipku soli
Pridáme dve celé vajíčka, mlieko s kvasnicami a vanilkový extrakt
V kuchynskom robote vypracujeme hladké, elastické cesto, do ktorého pridáme zmäkknuté maslo. Miesime, kým sa maslo nezapracuje a hotové cesto necháme nakysnúť - hodinu až hodinu a pol
Z nakysnutého cesta vyvaľkáme 1,5-2 cm vysoký kruh, necháme ešte 30 minút nakysnúť
Potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme hrubým cukrom a pečieme pri 180°C približne 30 minút
Upečené, úplne vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Na spodnú časť nanesieme cukrárskym vreckom krém a prikryjeme ho hornou časťou

Saint-Tropez
Comments