top of page

Tarte Tropézienne




Sladký dezert zo slávneho francúzskeho mesta Saint-Tropez. V podstate je to len maslové brioškové cesto s vanilkovým krémom, ktorý vždy pri každom hryze vytečie von (odporúčam jesť iba rukami, žiadna vidlička, stojí za to mať ten krém až za ušami…).

V lete ho možete, neviem či vylepšiť, alebo iba prikrášliť, pridaním malín, jahôd, ostružín, čučoriedok, černíc…

Krém

420 ml plnotučného mlieka

180 ml šlahačkovej smotany

80 g práškového cukru

45 g hladkej múky

2 žĺtka

1 čajová lyžička pomarančovej vody

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup


  1. Ako prvé si spravíme krém. V hrnci na miernom plameni privedieme mlieko k varu

  2. Žĺtka v mise vymiešame s práškovým cukrom dobleda, pomaly pridáme múku a vriace mlieko

  3. Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým krém úplne nezhustne

  4. Hotový krém prelejeme na tanier, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý dáme do chladničky

  5. Studenú smotanu vyšľaháme na šľahačku a dáme tiež do chladničky

  6. Krém aj šľahačku vyberieme z chladničky a do studeného krému po tretinách opatrne primiešavame šľahačku, pomarančovú vodu a vanilku


Brioška


200 g hladkej pšeničnej múky

100 g masla

40 g práškového cukru

2 celé vajíčka

1 žĺtko

50 ml plnotučného mlieka

5 g sušených kvasníc

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Hrubý dekoračný cukor

Štipka soli


Postup


  1. Sušené kvasnice nasypeme do pohára s vlažným mlliekom

  2. Zmiešame preosiatu múku, práškový cukor, štipku soli

  3. Pridáme dve celé vajíčka, mlieko s kvasnicami a vanilkový extrakt

  4. V kuchynskom robote vypracujeme hladké, elastické cesto, do ktorého pridáme zmäkknuté maslo. Miesime, kým sa maslo nezapracuje a hotové cesto necháme nakysnúť - hodinu až hodinu a pol

  5. Z nakysnutého cesta vyvaľkáme 1,5-2 cm vysoký kruh, necháme ešte 30 minút nakysnúť

  6. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme hrubým cukrom a pečieme pri 180°C približne 30 minút

  7. Upečené, úplne vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Na spodnú časť nanesieme cukrárskym vreckom krém a prikryjeme ho hornou časťou


Saint-Tropez

Comments


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page