Citrónový koláč
- zuznala
- Apr 26, 2023
- Čítanie: 1

Talianske citróny - extrémne šťavnaté, intenzívne, voňavé, s rozvinutou typickou chuťou a tak nádherne farebné. Hodia sa do cestovín, k morským plodom, na pizzu, na výrobu Limoncella, na pečenie, do dresingov, limonád, omáčiek… Nápadov mám v hlave už príliš veľa, takže postupne. Najprv koláčik a Earl Grey o piatej… Tá vôňa!
Guľatá forma s priemerom 20 cm
Suroviny
300 g hladkej múky
130 ml extra panenského olivového oleja
100 g práškového cukru
100 g hnedého cukru
80 ml citrónovej šťavy
30 ml Limoncella
2 vajíčka
12 g prášku do pečiva
Kôra z jedného väčšieho citróna
1 vanilkový struk
Štipka soli
Meringue
70 g kryštálového cukru
25 g bielkov izbovej teploty
18 g vody
Kuchynský teplomer
Postup
Obe celé vajíčka vyšľaháme s hnedým aj práškovým cukrom dobleda
Pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru, Limoncello, olivový olej, vyškriabané semienka z vanilkového struku a jemne premiešame
Múku zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli, preosejeme a po častiach primiešame do tekutej zmesi
Cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 40 minút
Upečený koláč necháme vychladnúť a zatiaľ pripravíme meringue
V malom hrnci začneme zohrievať kryštálový cukor s vodou na miernom plameni
Bielka začneme pomaly šľahať. Potrebujeme súčasne docieliť teplotu cukrového sirupu 118°C a bielka vyšľahané na soft peak (keď ešte nedržia tvar)
Ak máme 118 stupňový sirup a bielka soft peak, znížime rýchlosť metličiek na minimum a pomaly prilievame sirup k bielkam. Zvýšime stupeň šľahania a šľaháme, kým nie je meringue studená, lesklá a tuhá
Na vrch koláča rozotrieme meringue a posypeme ešte citrónovou kôrou

Comentarios