top of page

Citrónový koláč




Talianske citróny - extrémne šťavnaté, intenzívne, voňavé, s rozvinutou typickou chuťou a tak nádherne farebné. Hodia sa do cestovín, k morským plodom, na pizzu, na výrobu Limoncella, na pečenie, do dresingov, limonád, omáčiek… Nápadov mám v hlave už príliš veľa, takže postupne. Najprv koláčik a Earl Grey o piatej… Tá vôňa!


Guľatá forma s priemerom 20 cm


Suroviny


300 g hladkej múky

130 ml extra panenského olivového oleja

100 g práškového cukru

100 g hnedého cukru

80 ml citrónovej šťavy

30 ml Limoncella

2 vajíčka

12 g prášku do pečiva

Kôra z jedného väčšieho citróna

1 vanilkový struk

Štipka soli


Meringue


70 g kryštálového cukru

25 g bielkov izbovej teploty

18 g vody

Kuchynský teplomer


Postup


  1. Obe celé vajíčka vyšľaháme s hnedým aj práškovým cukrom dobleda

  2. Pridáme citrónovú šťavu, citrónovú kôru, Limoncello, olivový olej, vyškriabané semienka z vanilkového struku a jemne premiešame

  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli, preosejeme a po častiach primiešame do tekutej zmesi

  4. Cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180°C približne 40 minút

  5. Upečený koláč necháme vychladnúť a zatiaľ pripravíme meringue

  6. V malom hrnci začneme zohrievať kryštálový cukor s vodou na miernom plameni

  7. Bielka začneme pomaly šľahať. Potrebujeme súčasne docieliť teplotu cukrového sirupu 118°C a bielka vyšľahané na soft peak (keď ešte nedržia tvar)

  8. Ak máme 118 stupňový sirup a bielka soft peak, znížime rýchlosť metličiek na minimum a pomaly prilievame sirup k bielkam. Zvýšime stupeň šľahania a šľaháme, kým nie je meringue studená, lesklá a tuhá

  9. Na vrch koláča rozotrieme meringue a posypeme ešte citrónovou kôrou




Comentarios


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page