Poulet à la provençale
- zuznala
- Feb 5, 2023
- 1 minút čítania
Updated: Feb 11, 2023

Provensálske kura (pre mňa celé Provensálsko v jednom hrnci) je dokonalý, slnečný recept na leto, alebo vám takto v zime aspoň leto pripomenie. S bielym vínom a poriadnym kusom chleba, ktorý si nutne treba namáčať do ešte horúcej šťavy… (ale chutí skvele aj studená).
V niektorých oblastiach na juhu Francúzska pridávajú okrem paradajok a olív ku kuraťu aj šampiňóny, cukety, baklažán, papriku, ale to by mi už skôr pripomínalo iný recept - Kura s Ratatouille.
4 porcie
4 kuracie časti (500-600 g), najlepšie s kosťou
400g cherry paradajok v konzerve
250 ml kuracieho vývaru
100 g čiernych olív bez kôstky
50 g neúdenej slaniny
50 ml bieleho suchého vína (vyberajte z odrôd pestovaných na juhu Farncúzska - Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Rousanne, Grenache Blanc, Vermentino)
2 mrkvy
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 stonka stonkového zeleru
3-4 polievkové lyžice hladkej múky
1 čajová lyžička sušených provensálskych bylín
Olivový olej
Morská soľ
Čierne korenie
Postup
Kuracie časti osolíme, okoreníme a obalíme v múke
Z každej strany ich opečieme v hrnci na olivovom oleji dohneda a dáme bokom
V tom istom hrnci opečieme spolu na olivovom oleji na kúsky pokrájanú cibuľu, slaninu, mrkvu, zeler, neskôr pridáme nasekaný cesnak
Do hrnca vrátime kuracie kúsky, podlejeme vínom, premiešame, pridáme paradajky z plechovky, kurací vývar, provensálske bylinky a varíme na miernom plameni minimálne 2-3 hodiny. Ak sa počas varenia tekutina veľmi odparí, dolejeme vodu
Pred dovarením pridáme čierne olivy, vyberieme kuracie kúsky do zapekacej misy, podlejeme s trochou šťavy z hrnca a dopečieme pri 220 st. C (len aby maso dostalo kôrku)
Podávame posypané petržlenovou vňaťou, s chlebom či bagetou





Komentáre