top of page

Poulet à la provençale

  • zuznala
  • Feb 5, 2023
  • 1 minút čítania

Updated: Feb 11, 2023


ree

Provensálske kura (pre mňa celé Provensálsko v jednom hrnci) je dokonalý, slnečný recept na leto, alebo vám takto v zime aspoň leto pripomenie. S bielym vínom a poriadnym kusom chleba, ktorý si nutne treba namáčať do ešte horúcej šťavy… (ale chutí skvele aj studená).

V niektorých oblastiach na juhu Francúzska pridávajú okrem paradajok a olív ku kuraťu aj šampiňóny, cukety, baklažán, papriku, ale to by mi už skôr pripomínalo iný recept - Kura s Ratatouille.


4 porcie


4 kuracie časti (500-600 g), najlepšie s kosťou

400g cherry paradajok v konzerve

250 ml kuracieho vývaru

100 g čiernych olív bez kôstky

50 g neúdenej slaniny

50 ml bieleho suchého vína (vyberajte z odrôd pestovaných na juhu Farncúzska - Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Rousanne, Grenache Blanc, Vermentino)

2 mrkvy

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľa

1 stonka stonkového zeleru

3-4 polievkové lyžice hladkej múky

1 čajová lyžička sušených provensálskych bylín

Olivový olej

Morská soľ

Čierne korenie


Postup

  1. Kuracie časti osolíme, okoreníme a obalíme v múke

  2. Z každej strany ich opečieme v hrnci na olivovom oleji dohneda a dáme bokom

  3. V tom istom hrnci opečieme spolu na olivovom oleji na kúsky pokrájanú cibuľu, slaninu, mrkvu, zeler, neskôr pridáme nasekaný cesnak

  4. Do hrnca vrátime kuracie kúsky, podlejeme vínom, premiešame, pridáme paradajky z plechovky, kurací vývar, provensálske bylinky a varíme na miernom plameni minimálne 2-3 hodiny. Ak sa počas varenia tekutina veľmi odparí, dolejeme vodu

  5. Pred dovarením pridáme čierne olivy, vyberieme kuracie kúsky do zapekacej misy, podlejeme s trochou šťavy z hrnca a dopečieme pri 220 st. C (len aby maso dostalo kôrku)

  6. Podávame posypané petržlenovou vňaťou, s chlebom či bagetou


ree

Komentáre


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page