Hríbová Gyoza
- zuznala
- Feb 21, 2023
- Čítanie: 2

Gyoza (japonské taštičky) sú úžasné v tom, že existuje nekonečné množstvo ich variácií a to mi veľmi vyhovuje. Nemusím sa báť, že ich spravím zakaždým rovnaké. Mäsové, zeleninové, s tofu, s tempehom, s krevetami, no a tentoraz hríbové. Ale obyčajné bledé cesto mi prišlo nudné, nevýrazné, takže som ho nutne musela zafarbiť pomocou repovej štavy. Taktiež ich typický polmesiačikový tvar som trochu zatočila…
Ako omáčka sa mi k nim hodí viac japonská Tamari. Je to v podstate sójová omáčka, ale na rozdiel od čínskej je tmavšia, jemnejšia, menej slaná, bez pšenice a má plnšiu chuť. A ešte samozrejme Rayu - japonský čili olej a pár lístkov Shisa.
Shiso (Perilla) je zelená alebo fialová strapatá rastlinka, ktorá chutí ako zmes mäty, bazalky, žihľavy, medovky, pokosenej trávy, so štipkou hliny, citrusovej šťavy a možno škorice? Dokonalá, mierne horká (fialový druh viac), chaotická chuť.
30 kúskov
Cesto
200 g hladkej múky
100 ml repovej štavy
1/4 čajovej lyžičky soli
Škrob
Postup
Soľ rozpustíme vo vlažnej repovej šťave (ja som použila čerstvú z odšťavenej repy) a zmiešame s preosiatou múkou
Cesto miesime ručne približne 10 minút, kým nie je hladké a elastické
Hotové zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
Náplň
250 g čerstvých hríbov v rôznom pomere - Shiitake, Shimeji, Eryngi, Enoki + niekoľko kúskov na ozdobu
100 g Pak Choi
2-3 jarné cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica bieleho misa
Sezamový olej
Postup
Hríby, cibuľku a Pak Choi (iba jej spodnú chrumkavú časť, vrchnú si odložíme na neskôr) pokrájame na malé kúsky
Spolu ich opečieme na panvici na sezamovom oleji domäkka (asi 10 minút). Pridáme nasekaný cesnak a dáme bokom vychladnúť
Do vlažnej zmesi primiešame z Pak Choi pokrájané horné lístky a miso
Taštičky
Pracovnú dosku poprášime škrobom a cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov
Z každého kúska vytvoríme guľôčku, ktorú rozvaľkáme na kruh s hrúbkou 1-2 mm a priemerom 8-9 cm
Do každého kruhu vložíme jednu čajovú lyžičku náplne, okolo ktorej spravíme s vodou kruh a pomaly vytvarujeme taštičku - buď prehneme na polovicu a postupne prekladáme vrchnú časť cesta na seba, alebo vytvarujeme kvetinky (viď. foto nižšie) - tvar je na vás
Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu sezamového oleja a opekáme taštičky iba zospodu na miernom plameni 2-3 minúty
Do panvice prilejeme 150 ml vody, zakryjeme ju a plameň stiahneme na minimum. Varíme, kým sa voda nevyparí, alebo kým nie sú taštičky mierne priesvitné. Potom panvicu odokryjeme a zvyšnú vodu už necháme iba odpariť. Samozrejme ak sa ešte neuvarili, prilejeme trochu vody a zakryté varíme ďalej
Podávame s Rayu, Tamari, Shiso lístkami a ďalšími opečenými hríbami…

Commenti