Gardiane de Taureau
- zuznala
- Feb 5, 2023
- Čítanie: 2
Updated: Feb 11, 2023

Sýte, pre mňa zimné jedlo z juhu Francúzska, z oblasti Camargue, kde sa rieka Rhôna vlieva do Stredozemného mora. Z oblasti známej vďaka pestovaniu ryže, získavaniu morskej soli, chovu typických bielych koní a čiernych býkov, možnosti pozorovania voľne žijúcich plameniakov. Nájdete tu veľké množstvo jazier, lagún a milión komárov…
Existuje nekonečné množstvo variantov na tento recept. Stačí použiť inú zeleninu, iný druh vína, iné množstvo surovín… V každej francúzskej rodine, či reštaurácii v Camargue vám budú hrdo tvrdiť, že práve ich recept je ten najlepší. Samozrejeme ale, najlepší je tento môj.
A aby bola chuť mäsa čo najlepšia, prvý deň ho marinujeme, druhý deň varíme a na tretí deň zjeme!
4 porcie
1 kg hovädzích líčok
750 ml červeného vína (zamerajte sa na odrody Grenache, Syrah, Mourvèdre - ideálne francúzske víno z oblasti Languedoc-Roussillon, Côtes du Rhône, Costières de Nîmes, ja som dala červené Côtes du Rhône z nášho eshopu https://www.chateauvina.sk/product-page/domaine-durieu-côtes-du-rhône-2020)
200 g čiernych olív bez kôstky
100 g neúdenej slaniny
20 g horkej čokolády (minimálne 70%, alebo použite kakao)
2 šalotky
2 mrkvy
2 strúčiky cesnaku
1 stonka stopkatého zeleru
1 malá bulva feniklu
1 malá cuketa
2 polievkové lyžice hladkej múky
2 bobkové listy
1 vetvička tymiánu
1 vetvička rozmarínu
1 petržlenová vňať
1 plátik pomarančovej kôry (približne 5cm x 1,5cm)
Postup
Mäso pokrájame na kocky a zalejeme vínom. Pridáme k nemu bylinky, cibuľu pokrájanú na väčšie kusy, cesnak prekrojený na polovicu, pomarančovú kôru vcelku a necháme zakryté v chladničke minimálne cez noc
Na druhý deň mäso z vína vyberieme a v hrnci opečieme dohneda z každej strany spolu so slaninou na olivovom oleji
Zasypeme múkou, premiešame a zalejeme vínom s bylinkami, cibuľou a cesnakom
Pridáme na menšie kúsky pokrájanú mrkvu, cuketu, fenikel a zeler
Varíme 2-3 hodiny na miernom plameni, ak by sa víno odparilo, dolejeme vodu
10-15 minút pred dovarením pridáme olivy a čokoládu
Podávame s uvarenou dlhozrnnou ryžou (ideálne červená z Camargue)

- Camargue -
Comentarios