top of page

Gardiane de Taureau

Updated: Feb 11, 2023



Sýte, pre mňa zimné jedlo z juhu Francúzska, z oblasti Camargue, kde sa rieka Rhôna vlieva do Stredozemného mora. Z oblasti známej vďaka pestovaniu ryže, získavaniu morskej soli, chovu typických bielych koní a čiernych býkov, možnosti pozorovania voľne žijúcich plameniakov. Nájdete tu veľké množstvo jazier, lagún a milión komárov…

Existuje nekonečné množstvo variantov na tento recept. Stačí použiť inú zeleninu, iný druh vína, iné množstvo surovín… V každej francúzskej rodine, či reštaurácii v Camargue vám budú hrdo tvrdiť, že práve ich recept je ten najlepší. Samozrejeme ale, najlepší je tento môj.

A aby bola chuť mäsa čo najlepšia, prvý deň ho marinujeme, druhý deň varíme a na tretí deň zjeme!


4 porcie


1 kg hovädzích líčok

750 ml červeného vína (zamerajte sa na odrody Grenache, Syrah, Mourvèdre - ideálne francúzske víno z oblasti Languedoc-Roussillon, Côtes du Rhône, Costières de Nîmes, ja som dala červené Côtes du Rhône z nášho eshopu https://www.chateauvina.sk/product-page/domaine-durieu-côtes-du-rhône-2020)

200 g čiernych olív bez kôstky

100 g neúdenej slaniny

20 g horkej čokolády (minimálne 70%, alebo použite kakao)

2 šalotky

2 mrkvy

2 strúčiky cesnaku

1 stonka stopkatého zeleru

1 malá bulva feniklu

1 malá cuketa

2 polievkové lyžice hladkej múky

2 bobkové listy

1 vetvička tymiánu

1 vetvička rozmarínu

1 petržlenová vňať

1 plátik pomarančovej kôry (približne 5cm x 1,5cm)


Postup


  1. Mäso pokrájame na kocky a zalejeme vínom. Pridáme k nemu bylinky, cibuľu pokrájanú na väčšie kusy, cesnak prekrojený na polovicu, pomarančovú kôru vcelku a necháme zakryté v chladničke minimálne cez noc

  2. Na druhý deň mäso z vína vyberieme a v hrnci opečieme dohneda z každej strany spolu so slaninou na olivovom oleji

  3. Zasypeme múkou, premiešame a zalejeme vínom s bylinkami, cibuľou a cesnakom

  4. Pridáme na menšie kúsky pokrájanú mrkvu, cuketu, fenikel a zeler

  5. Varíme 2-3 hodiny na miernom plameni, ak by sa víno odparilo, dolejeme vodu

  6. 10-15 minút pred dovarením pridáme olivy a čokoládu

  7. Podávame s uvarenou dlhozrnnou ryžou (ideálne červená z Camargue)


- Camargue -


Comentarios


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page