top of page

Cesnak, Camembert

Updated: Feb 11, 2023



Camembert - francúzsky syr z Normandie z mlieka, ktoré dávajú pre túto oblasť typické bodkované bielo-čierne alebo bielo-hnedé kravičky pasúce sa na nekonečných zelených lúkach. Geniálne je z neho maslo, smotana i ostatné syry (Livarot, Pont l’Evêque, Neuchatel). Od Brie ho rozlíšite pomocou nosa, je viac bylinkový, vonia po zemi, hubách a jeho stred je nažltlý.

Radšej ho mám s niečim, čo má pre mňa komplexnejšiu chuť napr. cesnak, hrušky, vlašské orechy, kapusta, džemy z čierneho bobuľového ovocia, med, suché salámy, zatiaľčo k Brie sa mi hodí niečo ľahšie - červené ovocie, marhule, figy, jablká, píniové oriešky…

Pri tomto recepte musím vychváliť ešte aj cesnak. Je úžasné pozorovať ako sa pečením dostane na úplne inú úroveň. Zmení svoju ostrú, surovú chuť na niečo jemné, sladké, skaramelizované. Ale medzi ľudí, hlavne upírov, by som pre istotu po tomto jedle nešla, nezaslúžia si to…


2 porcie


1 Camembert (250 g)

3-4 menšie hlavičky cesnaku

Olivový olej

Čerstvý rozmarín

Vlašské orechy

Gaštanový med

Morská soľ


Postup

1. Do zapekacej misky dáme asi 1 čajovú lyžičku olivového oleja, naň položíme syr, na ktorý sme z vrchnej strany spravili nožíkom mriežku

2. Do mriežky pozapichujeme mini vetvičky rozmarínu a na vrch položíme 2-3 rozkrojené strúčiky cesnaku

3. Po obvode rozložíme vlašské orechy, rozmarín a celé prekrojené hlavičky cesnaku

4. Pokvapkáme medom, olivovým olejom a mierne osolíme

5. Pečieme pri 150-180 °C asi 15-20 minút


- Normandia -

Comments


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page