Tekvicové sushi
- zuznala
- Feb 9, 2023
- 2 minút čítania
Updated: Feb 13, 2023

Pre tento špeciálny typ sushi je potrebné zmeniť spôsob jeho jedenia. Každé koliesko rozotrieme na opečenú, chrumkavú bagetu pokvapkanú tekvicovým olejom, skúste pridať aj pečený cesnak…
2 porcie
Sushi
1 maslová tekvica
500 ml vody
200 g krémového kozieho syra v rolke (2 rolky po 100g)
6 kusov uvarených alebo upečených jedlých gaštanov
2 čajové lyžičky gaštanového medu
Štipka soli
Postup
Z vrchnej časti tekvice odkrojíme dve približne 1,5-2 cm kolieska. Ošúpeme ich. Kolieska pomaly otáčame a po obvode lúpeme škrabkou na zemiaky, aby sme dostali čo najdlhšie pásiky
Pásiky tekvice vložíme do osolenej vriacej vody. Varíme približne jednu minútu, rychlo ochladíme v miske so studenou vodou
Gaštany nasekáme nadrobno. Každú rolku z kozieho syra potrieme z každej strany jednou lyžičkou medu a obalíme v gaštanoch a následne v polovici zľahka osušených tekvicových pásikoch (druhú polovicu pásikov si odložíme na neskôr)
Rolky zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 2-3 hodiny do chladničky
Gaštanové pyré
6 jedlých uvarených alebo upečených gaštanov
3 polievkové lyžice vlažnej vody
1 čajová lyžička gaštanového medu
Postup
Gaštany rozdrvíme v mažiari s medom a vodou na jemnú pastu.
Ak je stále príliš hustá, pridáme trochu vody
Brusnicový kaviár
150 ml repkového oleja
100 ml brusnicovej šťavy
1/2 čajovej lyžičky agaru
Postup
1. Repkový olej nalejeme do pohára a dáme do chladničky poriadne vychladnúť
2. V malom hrnci zmiešame agar a brusnicovú šťavu. Varíme 2 minúty a odložíme bokom
3. Vychladnutú brusnicovú šťavu s agarom prelejeme do dávkovacej fľaše a pomaly kvapkáme (prípadne kvapátkom alebo injekčnou striekačkou) do studeného oleja
4. Olej s brusnicovým kaviárom precedíme cez sitko a guľôčky prepláchneme studenou vodou
Na ozdobu
1 hlavičku ružičkového kelu
Mladé lístky kapucínky (Zorri cress)
Postup
1. Ružičkový kel blanšírujeme vo vriacej vode 4-5 minút. Následne prudko ochladíme v malej miske so studenou vodou
2. Hlavičku rozoberieme na jednotlivé lístky
Servírovanie
Kozí syr vyberieme z chladničky. Jednotlivé rolky pokrájame na 5-6 rovnakých koliesok
Na vrch každého akože sushi položíme lístok ružičkového kelu, brusnicový kaviár a lístok kapucínky
Podávame so zvyškom kaviáru, kapucínkou, gaštanovým pyré a zvyšnými plátkami tekvice



Komentáre