top of page

Tekvicové sushi

  • zuznala
  • Feb 9, 2023
  • 2 minút čítania

Updated: Feb 13, 2023


ree

Pre tento špeciálny typ sushi je potrebné zmeniť spôsob jeho jedenia. Každé koliesko rozotrieme na opečenú, chrumkavú bagetu pokvapkanú tekvicovým olejom, skúste pridať aj pečený cesnak…



2 porcie

Sushi


1 maslová tekvica

500 ml vody

200 g krémového kozieho syra v rolke (2 rolky po 100g)

6 kusov uvarených alebo upečených jedlých gaštanov

2 čajové lyžičky gaštanového medu

Štipka soli


Postup


  1. Z vrchnej časti tekvice odkrojíme dve približne 1,5-2 cm kolieska. Ošúpeme ich. Kolieska pomaly otáčame a po obvode lúpeme škrabkou na zemiaky, aby sme dostali čo najdlhšie pásiky

  2. Pásiky tekvice vložíme do osolenej vriacej vody. Varíme približne jednu minútu, rychlo ochladíme v miske so studenou vodou

  3. Gaštany nasekáme nadrobno. Každú rolku z kozieho syra potrieme z každej strany jednou lyžičkou medu a obalíme v gaštanoch a následne v polovici zľahka osušených tekvicových pásikoch (druhú polovicu pásikov si odložíme na neskôr)

  4. Rolky zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 2-3 hodiny do chladničky


Gaštanové pyré


6 jedlých uvarených alebo upečených gaštanov

3 polievkové lyžice vlažnej vody

1 čajová lyžička gaštanového medu

Postup

  1. Gaštany rozdrvíme v mažiari s medom a vodou na jemnú pastu.

  2. Ak je stále príliš hustá, pridáme trochu vody


Brusnicový kaviár


150 ml repkového oleja

100 ml brusnicovej šťavy

1/2 čajovej lyžičky agaru

Postup


1. Repkový olej nalejeme do pohára a dáme do chladničky poriadne vychladnúť

2. V malom hrnci zmiešame agar a brusnicovú šťavu. Varíme 2 minúty a odložíme bokom

3. Vychladnutú brusnicovú šťavu s agarom prelejeme do dávkovacej fľaše a pomaly kvapkáme (prípadne kvapátkom alebo injekčnou striekačkou) do studeného oleja

4. Olej s brusnicovým kaviárom precedíme cez sitko a guľôčky prepláchneme studenou vodou


Na ozdobu


1 hlavičku ružičkového kelu

Mladé lístky kapucínky (Zorri cress)

Postup


1. Ružičkový kel blanšírujeme vo vriacej vode 4-5 minút. Následne prudko ochladíme v malej miske so studenou vodou

2. Hlavičku rozoberieme na jednotlivé lístky


Servírovanie


  1. Kozí syr vyberieme z chladničky. Jednotlivé rolky pokrájame na 5-6 rovnakých koliesok

  2. Na vrch každého akože sushi položíme lístok ružičkového kelu, brusnicový kaviár a lístok kapucínky

  3. Podávame so zvyškom kaviáru, kapucínkou, gaštanovým pyré a zvyšnými plátkami tekvice


Komentáre


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page