Slávky, chardonnay
- zuznala
- Jan 25, 2023
- 1 minút čítania
Updated: Feb 11, 2023

Morské plody a ja - zvykáme si na seba veľmi pomaly… Ale keď sa už bližšie spoznáme, neviem sa ich dojesť.
K chudákom kalmárom, krevetám a hrebenatkám pribudli tentoraz aj slávky.
Chobotnice stále nevarím, desia ma - čo ak sa mi tie ich prísavky prisajú o stenu žalúdka? A krabov a rakov som mávala ako domácich maznáčikov (môj posledný ráčik - Hubert, miloval šunku…), takže v žiadnom prípade ich príbuzných neplánujem jesť.
A čo sa týka vína, hodia sa k nim suché vína s vyššou aciditou - Riesling, Grüner Veltliner, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay.
2 porcie
800 g čerstvých slávok
350-400 ml kokosovej smotany
2-3 jarné cibuľky
20 g arašidov - nesolené, neopražené
1 steblo citrónovej trávy
1 strúčik cesnaku
1 limetkový list
1-2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
1 čajová lyžička kokosového oleja
1 čajová lyžička koriandrových semienok
1/2 čajovej lyžičky čerstvej nastrúhanej limetkovej kôry
Zázvor (podľa chuti)
Čerstvá čili paprička (podľa chuti)
Čerstvý koriander
Postup
Umyté slávky skontrolujeme - ak sú niektoré otvorené, nepoužijeme ich
V hlbokej panvici na sezamovom oleji opečieme nasekanú jarnú cibuľku (trošku si odložíme bokom na servírovanie), čili papričku a nakoniec rozdrvený cesnak
Pridáme kokosovú smotanu, na štvrtiny pozdĺžne prekrojenú citrónovú trávu, limetkový list a pokrájaný zázvor, privedieme k varu a odstavíme bokom minimálne na 30 minút (chute sa lepšie rozložia)
Neskôr vrátime na sporák, pridáme limetkovú kôru a šťavu, privedieme k varu, vložíme slávky a povaríme 5 minút, kým sa slávky neotvoria a nezmäknú (neotvorené slávky vyhodíme). Podľa potreby chuť šťavy ešte doladíme limetkou a soľou
Medzitým si na sucho opečieme koriandrové semienka. Po vychladnutí ich rozdrvíme
Slávky dáme do servírovacej misy, zalejeme šťavou, v ktorej sa varili, posypeme koriandrom, koriandrovými semienkami a nasekanými arašidmi a cibuľkou
Podávame s bagetou a vychladeným vínom




Komentáre