top of page

Slávky, chardonnay

  • zuznala
  • Jan 25, 2023
  • 1 minút čítania

Updated: Feb 11, 2023


ree

Morské plody a ja - zvykáme si na seba veľmi pomaly… Ale keď sa už bližšie spoznáme, neviem sa ich dojesť.

K chudákom kalmárom, krevetám a hrebenatkám pribudli tentoraz aj slávky.

Chobotnice stále nevarím, desia ma - čo ak sa mi tie ich prísavky prisajú o stenu žalúdka? A krabov a rakov som mávala ako domácich maznáčikov (môj posledný ráčik - Hubert, miloval šunku…), takže v žiadnom prípade ich príbuzných neplánujem jesť.

A čo sa týka vína, hodia sa k nim suché vína s vyššou aciditou - Riesling, Grüner Veltliner, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay.


2 porcie


800 g čerstvých slávok

350-400 ml kokosovej smotany

2-3 jarné cibuľky

20 g arašidov - nesolené, neopražené

1 steblo citrónovej trávy

1 strúčik cesnaku

1 limetkový list

1-2 polievkové lyžice limetkovej šťavy

1 čajová lyžička kokosového oleja

1 čajová lyžička koriandrových semienok

1/2 čajovej lyžičky čerstvej nastrúhanej limetkovej kôry

Zázvor (podľa chuti)

Čerstvá čili paprička (podľa chuti)

Čerstvý koriander


Postup

  1. Umyté slávky skontrolujeme - ak sú niektoré otvorené, nepoužijeme ich

  2. V hlbokej panvici na sezamovom oleji opečieme nasekanú jarnú cibuľku (trošku si odložíme bokom na servírovanie), čili papričku a nakoniec rozdrvený cesnak

  3. Pridáme kokosovú smotanu, na štvrtiny pozdĺžne prekrojenú citrónovú trávu, limetkový list a pokrájaný zázvor, privedieme k varu a odstavíme bokom minimálne na 30 minút (chute sa lepšie rozložia)

  4. Neskôr vrátime na sporák, pridáme limetkovú kôru a šťavu, privedieme k varu, vložíme slávky a povaríme 5 minút, kým sa slávky neotvoria a nezmäknú (neotvorené slávky vyhodíme). Podľa potreby chuť šťavy ešte doladíme limetkou a soľou

  5. Medzitým si na sucho opečieme koriandrové semienka. Po vychladnutí ich rozdrvíme

  6. Slávky dáme do servírovacej misy, zalejeme šťavou, v ktorej sa varili, posypeme koriandrom, koriandrovými semienkami a nasekanými arašidmi a cibuľkou

  7. Podávame s bagetou a vychladeným vínom


Komentáre


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page