top of page

Olivový fougasse

  • zuznala
  • Jan 25, 2023
  • 1 minút čítania

Updated: Feb 11, 2023


ree

Fougasse - prvýkrát som ho jedla v levanduľovom mestečku Sault vo Francúzsku. Netušila som, čo je tá čudesná vec, väčšia než moja hlava zač, takže samozrejme som si ju musela kúpiť a hneď dve - s chrumkavými oškvarkami a olivami…

Odvtedy ich pečiem doma takmer stále. Fougasse je provensálsky chlieb, ktorého exituje toľko variantov, že si nikdy neviem vybrať - syrový, olivový, s orieškami, semienkami, bylinkový, so sušenými paradajkami, so slaninou, s ančovičkami, akýkoľvek je dokonalý a to je na ňom úžasné. Studený či horúci, vždy s vínom…


2 Fougasses


500 g pšeničnej chlebovej múky

150 g čiernych olív bez kôstky

100-150 ml vlažnej vody (podľa potreby)

80 ml olivového oleja

10 g sušeného droždia

8 g soli

1/2 čajovej lyžičky sušených provensálskych byliniek



Postup


1. Ak sa vám chce zašpiniť si ruky a hlavne vás baví hrať sa s cestom, čo ja milujem, vypracujte si hladké elastické cesto zo všetkých surovín (okrem pokrájaných olív- tie pridáme nakoniec do hotového cesta) sami, ak nie, tak šup do mixéra 2. Cesto necháme vykysnúť minimálne 1 a 1/2 hodiny na teple

3. Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme z nich gule a necháme ešte 30 minút kysnúť

4. Každú guľu potom vyvaľkáme na približne 2-3 cm placku, z ktorej akoby zo stredu smerom von spravíme zárezy (ako má list stromu). Zárezy trochu ponaťahujeme (dole viac), aby bol fougasse dole širší a necháme ďaľších 30 min kysnúť

5. Pred pečením potrieme žĺtkom zmiešaným s 1 polievkovou lyžicou vody a pečieme približne 20 minút pri 210 °C


Komentáre


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page