top of page

Baklažán, lotosový koreň, miso

  • zuznala
  • Feb 5, 2023
  • 2 minút čítania

Updated: Feb 11, 2023


ree

Lotosový koreň nie je koreň (tak prečo sa tak volá?), je to jedlý podzemok lotosu - rastlinky, ktorú si s vysokou pravdepodobnosťou budem musieť v záhrade v najbližšom čase niekam umiestniť.

Vraj je jedlá celá a predstava lotosového kvetu na tanieri - začínam tušiť čo s ním…

Čerstvý podzemok sa u nás zháňa ťažšie, preto ak naňho natrafíte, kľudne nakúpte do zásoby. V chladničke vydrží 1-2 týždne a dá sa zmraziť, neškodí mu to. Pred prípravou ho treba olúpať, pokrájaný nechajte chviľku namočený vo vode s pár kvapkami citróna (kvôli farbe).

Možete ho smažiť, grilovať, piecť, variť vo vode či na pare, ale pre istotu ho kvôli baktériám nikdy nejedzte v surovom stave.

Chutí chrumkavo, mierne sladko, trošku orieškovo. Dokonca je aj zdravý - vláknina, vitamín C, B6, B9, draslík, vápnik, železo, arginín, lyzín (kuk čínsku medicínu).

Ja si z neho najčastiejšie vyrábam chipsy - stačí pokrájať na tenké plátky, vysmažiť v rastlinom oleji (prosím nie olivový) a osoliť. Pre zmenu som ho teraz skúsila opečený a s bielou miso pastou…


2 porcie

3-4 baby baklažány

10 cm čerstvého lotosového koreňa

120 g japonskej ryže

100 g čerstvých shiitake

2 jarné cibuľky

2 polievkové lyžice mirinu

1 polievková lyžica čierneho a bieleho sezamu

1 polievková lyžica bieleho misa

1 čajová lyžička saké

1 čajová lyžička shoyu

1/2 čajovej lyžičky hnedého cukru

Čerstvé čili

Sezamový olej

Wasabi pasta

Čerstvé výhonky wasabi


Postup


  1. Baklažány prekrojíme na polovicu a opečieme na panvici na sezamovom oleji z každej strany

  2. Taktiež shiitake opečieme na sezamovom oleji. Keď zhnednú a zmäkknú, pridáme 1 polievkovú lyžicu vody a 1 čajovú lyžičku shoyu a ešte chvíľu opekáme, kým sa tekutina neodparí

  3. Lotosový koreň pokrájame na 0,5 cm plátky a opečieme na sezamovom oleji dohneda z každej strany (hotový lotos je mierne priesvitný)

  4. V malej miske zmiešame mirin, saké, miso a cukor a touto pastou potrieme opečené baklažány (tú rozkrojenú časť) a lotos z každej strany. Prudko ich opečieme na panvici, hotové posypeme sezamovými semienkami a nasekanou čili

  5. Medzitým si pripravíme wasabi omáčku. Nasekané wasabi lístky a wasabi pastu (množstvá nechám na vás) zmiešame s 2 polievkovými lyžicami sezamového oleja (ak je konzistencia príliš hustá, pridáme pár kvapiek vody)

  6. Hríby, lotos a baklažány podávame s na pare uvarenou ryžou, wasabi omáčkou a pokrájanou jarnou cibuľkou


Komentáre


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page