Bageta, steak, tekvica
- zuznala
- May 15, 2023
- 1 minút čítania

Zaručene správny a presný návod ako spraviť steak neexistuje. Každý ho robí inak a každý hlavne tvrdí, že ho robí iste najlepšie. Záleží na druhu použitého mäsa a vašich preferenciách čo sa týka prepečenia, soli, šťavnatosti, mäkkosti, kôrky na vrchu a teploty vnútri.
Napíšem vám tipy, ktorých sa držím ja:
Steak musí mať pred opekaním izbovú teplotu a vždy ho osuším papierovými utierkami
Pečiem ho iba na masle (žiaden rastlinný olej)
Pri pečení ho otočím iba raz, vôbec ním po panvici nepohybujem a polievam ho rozpusteným maslom z panvice
Čas pečenia nestopujem, ale prepečenie skúšam prstom (áno „žďurchám” doňho ukazovákom)
Solím a korením ho až po upečení - morská soľ vločková a čierne korenie čerstvo drvené
Hotový nechám na teple (pod alobalom) pár minút odležať
2 porcie
1-2 Sirloin steaky
2 menšie rustikálne bagety
150 g tekvice
2 baby baklažány
100 g sušených čiernych olív bez kôstky
30-40 g masla
2 strúčiky cesnaku
Čili olej
Olivový olej
Petržlenová vňať
Morská soľ vločková
Čierne korenie čerstvo drvené
Postup
Tekvicu pokrájame na malé kúsky a upečieme pokvapkanú olivovým olejom v rúre pri 200°C domäkka (približne 30 minút)
Upečenú ju rozmixujeme a dochutíme soľou
Baklažány pokrájame na tenké plátky a opečieme na panvici na olivovom oleji z každej strany, opečené osolíme
Steaky spravíme na masle - stupeň prepečenia je na vás. Hotové necháme odležať na teple pod alobalom, osolíme a okoreníme
Bagety prekrojíme na polovice a z vnútornej strany opečieme na panvici alebo v rúre dozlata
Opečené bagety pokvapkáme čili olejom, potrieme rozdrveným cesnakom a tekvicovým pyré
Na pyré poukladáme baklažán, steak, olivy a petržlenovú vňať



Komentáre