top of page

Bageta, steak, tekvica

  • zuznala
  • May 15, 2023
  • 1 minút čítania

ree


Zaručene správny a presný návod ako spraviť steak neexistuje. Každý ho robí inak a každý hlavne tvrdí, že ho robí iste najlepšie. Záleží na druhu použitého mäsa a vašich preferenciách čo sa týka prepečenia, soli, šťavnatosti, mäkkosti, kôrky na vrchu a teploty vnútri.

Napíšem vám tipy, ktorých sa držím ja:

  • Steak musí mať pred opekaním izbovú teplotu a vždy ho osuším papierovými utierkami

  • Pečiem ho iba na masle (žiaden rastlinný olej)

  • Pri pečení ho otočím iba raz, vôbec ním po panvici nepohybujem a polievam ho rozpusteným maslom z panvice

  • Čas pečenia nestopujem, ale prepečenie skúšam prstom (áno „žďurchám” doňho ukazovákom)

  • Solím a korením ho až po upečení - morská soľ vločková a čierne korenie čerstvo drvené

  • Hotový nechám na teple (pod alobalom) pár minút odležať

2 porcie


1-2 Sirloin steaky

2 menšie rustikálne bagety

150 g tekvice

2 baby baklažány

100 g sušených čiernych olív bez kôstky

30-40 g masla

2 strúčiky cesnaku

Čili olej

Olivový olej

Petržlenová vňať

Morská soľ vločková

Čierne korenie čerstvo drvené


Postup


  1. Tekvicu pokrájame na malé kúsky a upečieme pokvapkanú olivovým olejom v rúre pri 200°C domäkka (približne 30 minút)

  2. Upečenú ju rozmixujeme a dochutíme soľou

  3. Baklažány pokrájame na tenké plátky a opečieme na panvici na olivovom oleji z každej strany, opečené osolíme

  4. Steaky spravíme na masle - stupeň prepečenia je na vás. Hotové necháme odležať na teple pod alobalom, osolíme a okoreníme

  5. Bagety prekrojíme na polovice a z vnútornej strany opečieme na panvici alebo v rúre dozlata

  6. Opečené bagety pokvapkáme čili olejom, potrieme rozdrveným cesnakom a tekvicovým pyré

  7. Na pyré poukladáme baklažán, steak, olivy a petržlenovú vňať






Komentáre


  • Instagram
  • Facebook
Food Art - Stránka o varení, víne, bagetách, makronkách, Francúzsku, mikrobylinkách, radosti z jedla, fotení…
bottom of page